Wielrennen voor beginners

10 sep 2021 | Blog

Wielrennen voor beginners post

Ga je beginnen met wielrennen? Dat is geweldig nieuws! Fietsen is namelijk een geweldige vorm van lichaamsbeweging. Er staan je geweldige avonturen te wachten. Maar we begrijpen ook dat het in het begin allemaal wat onwennig kan zijn. Het belangrijkste is dat je je goed voorbereid en de ongeschreven regels van het wielrennen kent. Kun je lage sokken dragen bijvoorbeeld?

Wij zijn hier om je te vertellen: vergeet alle regels. Fietsen moet gewoon leuk zijn en om ervoor te zorgen dat je veel plezier hebt, hebben wij wat tips voor je. Zo helpen we jou de weg op en maken we het eenvoudig en aangenaam om te beginnen met bewegen.

1. Zet je zadel goed
Om te beginnen is jouw houding het belangrijkste op de fiets. Je zadel is daarbij belangrijk, deze moet te laag en zeker niet te hoog staan. Als je zadel te laag staat, rekt je knie te weinig en dit zorgt voor pijn in de knie. Vaak is het comfortabeler om het zadel wat te laten zakken maar bij een verkeerde zadelhoogte loop je dus meer kans op blessures.

2. Maak je geen zorgen over de uitrusting
Je hebt geen mooie kleding, blinkende schoenen of een eersteklas dure fiets nodig om wielrenner te worden. Natuurlijk, goed zittende uitrusting kan leuk zijn, maar zoals het gezegde luidt: “Op een ouwe fiets moet je het leren”. Het belangrijkste aan je uitrusting is natuurlijk een fiets en helm, maar vergooi je geld niet aan een fancy outfit of de nieuwste schoentjes.

3. Ga niet te snel te veel doen
We vinden het belangrijk wanneer je net begint, dat je niet geblesseerd raakt. Dat kun je voorkomen door niet te veel kilometers te maken. Bouw langzaam je routes op, ontspan genoeg en geef je lichaam de juiste verzorging. Warm je spieren goed op voordat je een lange rit gaat maken. Met een goede opbouw van je training.

4. Vergeet niet te tanken
Ga je een uurtje fietsen, dan red je het wel met water en hoef niks te eten. Ben je van plan om langer dan twee uur te fietsen, neem dan een snack mee en begint na een uur met eten. Daarna is het belangrijk dat je om de 20 minuten wat tot je neemt. Doe je dit niet dan krijg je de zogeheten hongerklop. Vermoeidheid, prikkelbaarheid, duizeligheid en misselijkheid. Geen pretje dus. Drink dus voldoende water en neem gerust een energiereep mee.

5. Spierpijn is verleden tijd
Door goed voor jezelf en je lichaam te zorgen zal spierpijn verleden tijd zijn. Met voldoende rust, genoeg water en de juiste voeding. Daarnaast is een douche of bad na het sporten ook belangrijk. Het maakt je schoon, maar zorgt ook dat je hartslag op natuurlijke wijze weer verlaagt. Na het douchen kun je natuurlijk lekker Flexpower sportcrème smeren voor een optimaal herstel.

Gerelateerde blogs

Hoe overleef ik Blue Monday?!

De meest ellendige dag van het jaar staat voor de deur, Blue Monday! We leggen je uit waarom dit de minst fijne dag van het jaar is en hoe je deze kunt overleven. Misschien weet je het nog niet,...

Lees meer

Houd je goede voornemens vol!

2022 is net begonnen en we gaan er vanuit dat je net bent begonnen met je goede voornemens. Ben je daar nog niet mee begonnen lees dan onze vorige blog . Als je net bent begonnen hebben wij de beste...

Lees meer