Wat betekent geur voor je gevoel?

Home > Blog > Wat betekent geur voor je gevoel?

18 okt 2021 | Blog

Oeh lekker. De geur van warme broodjes van de bakker. Of die lekker geurtjes uit de parfumerie. Je krijgt gelijk zin om iets kopen. Ken je dat gevoel? Vast wel. Maar werkt geur ook op andere momenten, als je bijvoorbeeld wil gaan sporten of even wil ontspannen? Wij zochten het allemaal voor je uit.

Gelijk even om duidelijk te maken. Geuren kunnen helpen bij aspecten van bepaalde activiteiten en prestaties, maar je moet het natuurlijk allemaal zelf doen. Je wil gewoon op een plek zijn die lekker ruikt en waar jij op je gemak bent.

Hoe beïnvloedt geur de hersenen?
In tegenstelling tot alle andere zintuigen, omzeilt de geur een gebied in je hersenen en reist het gelijk naar de bulbus olfactorius. De wat? Dit is het gebied waar geuren worden verwerkt. Dit is het gedeelte dat direct verbonden is met het geheugen en je emoties. Een bepaalde lekkere geur kan dus gelijk bepaalde emoties en herinneringen oproepen. 

Deze unieke eigenschap van geur is zo krachtig dat zelfs een vage geur van vanille of jasmijn ons gelijk terug kan brengen naar een dierbare herinnering.

Wat is dan het effect van geur?
Omdat geur zo’n sterke verbinding heeft met onze herinneringen kun je ook je reukzin gebruiken om mooie herinneringen te vormen of een positieve toestand te creëren. Wat dacht je van het dragen van je favoriete parfum om energiek op stap te gaan of het aansteken van een geurkaars aan het einde van dag om tot rust te komen?

Zelfs schoonmaken wordt leuk
Schoonmaken lijkt in eerste instantie misschien niet op een tijd waar je blij van wordt. Maar met de juiste producten kan zelfs ramen zemen een therapeutisch effect hebben. Glasreiniger met natuurlijke olieën kan zelfs helpen bij het verlichten van hoofdpijn en misselijkheid. 

Probeer de kracht van geur dus altijd te benutten in je dagelijkse leven. Steek een geurkaars op voor rust, of start je dag vol energie met de juiste parfum of aftershave. Denk wat vaker aan welke geuren jij prettig vindt, want dan kan zelfs iets als schoonmaken leuk worden. 

Onze eigen geur
Geur kan dus worden ingezet om rust te creëren of energie te krijgen. Dat zijn dan ook gelijk de twee belangrijke effecten van onze eigen Flexpower sportcrème. Met onze sportcrème geven we door de indringende warmtewerking een bepaalde energie aan je lichaam en door onze tropische frisse geur proberen we in te spelen op jouw zoete, mooie en ook warme herinneringen.  

Wij noemen onze geur Tropical Fusion. Het is een mix van bloemig en verfrissend fruitig. Geïnspireerd op het zonnige California USA. Het doet denken aan een spontane dans, dromerige strandfeest en zonovergoten zee.

Gerelateerde blogs

Geen zin om buiten te sporten met dit weer? Wij helpen je!

Geen zin om buiten te sporten met dit weer? Wij helpen je!

Je ligt thuis op de bank. Je hebt net gegeten. Buiten is het koud. Een goed excuus om een keer niet te sporten, toch? Niet als je onze tips hebt gelezen. Wij vertellen je waarom je juist naar buiten moeten gaan om te bewegen, zelf met deze koudere temperaturen....

Lees meer
Alle positieve effecten van een warmte-sensatie op een rijtje

Alle positieve effecten van een warmte-sensatie op een rijtje

Warmtetherapie, of thermotherapie is voor veel mensen een heerlijk gevoel. Door de warmte op een specifiek deel van je lichaam te richten kan spierpijn worden verlicht. Maar er zijn nog veel meer positieve effecten van warmte op je lichaam. Warmte is een van de meest...

Lees meer