Sporten met spierpijn verstandig?

Flexpower Doorzetter 75ml(1)

Er staat een belangrijke wedstrijd op het programma. Je hebt in de weken en dagen voor de wedstrijd of het evenement nog even keihard getraind om op de wedstrijddag topfit aan de start te staan. Toch merk je de avond daarvoor dat alle inspanningen in de voorbereiding z’n tol beginnen te eisen en je voelt de spierpijn langzaam aan opkomen. De vraag is nu: Is het verstandig om toch te gaan sporten met spierpijn? We vertellen je er alles over in onderstaand artikel.

Op welke momenten kun je beter niet sporten met spierpijn ? 

 

Het is, denken wij, eerst goed om onderscheid te maken tussen ‘mogen’ sporten en of het verstandig is om te gaan sporten. Het mag altijd. Of het verstandig is, is een tweede! Er zijn namelijk momenten dat je echt even naar je eigen lichaam moet luisteren.

Neem alsjeblieft contact op met je huisarts of fysio, als je een kneuzing hebt opgelopen of een spierscheuring. Dit is het moment dat alle alarmbellen af moeten gaan. Stoppen is een must in dit geval.

supercompensatie model

Spierherstel met het ‘Supercompensatie model’

“Hoe lang duurt spierherstel?” Als je dan toch noodgedwongen in de rustmodus moet, hoe lang duurt het dan voordat je spieren weer zijn hersteld?

Om dit goed uit te kunnen leggen hebben we links een afbeelding toegevoegd van het supercompensatie model. “Het wat?”  Het supercompensatie model is een model dat gemaakt is om de herstelfases van je spieren na een intensieve training weer te geven.

  1. Je belast eerst je lichaam met een intensieve training
  2. Vervolgens pak je, je rust en kunnen je spieren zich herstellen
  3. Verbetering t.o.v. uitgangspositie (supercompensatie!)
  4. Je lichaam daalt weer langzaam af richting het beginniveau

Belangrijk is dus dat de training intensief genoeg moet zijn om supercompensatie plaats te laten vinden. Vaak moet je na 72 uur een spiergroep weer kunnen trainen. Belangrijk is dat je spieren genoeg rust krijgen en dat je daarnaast goed slaapt en goed eet.

Volg je een intensief fitnesstraject?

Train een spiergroep dan maximaal 2x per week met die 72 uur rust!

hockey keeper pakt z'n rust in de doelmond

Kan ik sporten bij verlate spierpijn? 

 

Ook hier is het weer belangrijk. Luister naar je lichaam. 1x sporten met spierpijn is echt niet gelijk desastreus. Ga hier echter geen gewoonte van maken! Ga je namelijk structureel door met sporten terwijl je spierpijn hebt, dan wordt het echt onverstandig en zal de schade aan je spieren gaan toenemen.

De progressie die je wenst te maken zal stagneren en overbelasting van de spieren is dan helaas het logische gevolg.

Wil je kosten wat kost toch sporten ondanks je spierpijn? Houd het bij een lichte training. Gooi de spieren rustig los met een cardio training.

Denk daarbij aan een stukje te wandelen. Trek een aantal baantjes in het zwembad, of stap op de fiets om de spieren wel te activeren, maar niet te intensief. Laat de zware gewichten heel even in de hoek liggen.

Flexpower massages bij een triathlon in Brouwersdam

Conclusie: Is sporten met spierpijn verstandig?

 

1x sporten met spierpijn zien we door de vingers, maar wees verstandig en maak hier zeker geen gewoonte van. Het lichaam krijgt namelijk geen tijd om te herstellen en dat is o, zo hard nodig na afloop van een intensieve training.

Je traint omdat je vooruitgang wilt zien. Geef je lichaam daarom de rust die nodig is! Kies voor energierijke voedingsstoffen met genoeg eiwitten en je bent snel weer de oude!

Pakket op maat

Ontdek je Flexpower nu voor het eerst? Of ben je al fan? Als je één keer per week sport heb je aan een recreatief pakket voldoende voor een maand. Sport je intensief, 3 keer per week, dan raden wij het intensief pakket aan voor een maand.

Flexpower sportcrème 1x

Doorzetter (75ml)

Flexpower sportcrème

12,50

Flexpower Goalgetter 225ml

Goalgetter (3x75ml)

Flexpower sportcrème

37,50