Hoe je sneller kunt herstellen van spier- en gewrichtspijn

Home > Blog > Hoe je sneller kunt herstellen van spier- en gewrichtspijn

18 jun 2020 | Blog, Body

Tijdens de training draait het lichaam op volle snelheid. Het hart pompt het bloed sneller door het lichaam, de stofwisselingsprocessen lopen sneller, de spieren en gewrichten zijn harder nodig. Voor een verhoging van de prestaties is niet alleen de training, maar ook de daaropvolgende stappen zijn van cruciaal belang.

rustfase

In de ‘rustfase’ van het lichaam vinden na de training zeer complexe processen in het lichaam plaats: de energiereserves worden aangevuld, de microstructuren van de spieren worden hersteld en de neurale verbindingen in de hersenen worden geoptimaliseerd. Daarvoor heeft het lichaam veel tijd nodig, dus er moet altijd een pauze zijn tussen jouw trainingssessies. Het herstel kan ook actief worden ondersteund door middel van rekoefeningen, massages en bewuste ontspanningsoefeningen voor lichaam en geest.

Trainingspauze: Wanneer kan ik weer gaan sporten?

Tijdens het sporten wordt een zogenaamde training stimulus ingesteld: het lichaam reageert op de atletische belasting met aanpassing van de lichaamsstructuren. Als je regelmatig traint dan beloont het lichaam je door op de lange termijn  de spieren wendbaarder en sterker te maken. Daarnaast neemt het uithoudingsvermogen toe. Dit effect wordt in de sportwetenschap supercompensatie genoemd.

Als de rustfase te kort is, heeft het lichaam te weinig tijd om voedingsstoffen op te nemen en op de juiste plaats te installeren. Op de lange termijn treedt er dan prestatiedegradatie eerder op dan supercompensatie: spieren, gewrichtsbanden en gewrichten zijn overbelast en gevoelig voor blessures. Aan de andere kant, als de pauze tussen twee trainingsprikkels te lang is, zullen je prestaties ook niet toenemen.

Een geschikt rustschema voor elke atleet bestaat niet. Hoeveel rust het lichaam nodig heeft, is altijd afhankelijk van het trainingsniveau en de intensiteit van de training. Hoe beter het lichaam wordt getraind, hoe sneller het herstel verloopt. Na een extreme inspanning zoals een wedstrijd, heb je een langere pauze nodig. Voor recreatieve sporters is een vuistregel: na twee dagen conditietraining een dag rust. Voor krachttraining wordt maximaal drie trainingssessies per week aanbevolen voor de balans tussen spieropbouw en spierontspanning.

Herstellen met FlexPower: Geen stijve spieren

Veel atleten zweren bij een ontspannend bad of een sauna na een intensieve training: warmte is een echte traktatie voor stijve en belaste spieren. Naast het geruststellende gevoel zorgt de verhoogde bloedstroom ook voor een betere uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen in het weefsel. De spieren worden beter toegevoerd en kunnen hierdoor sneller herstellen.

Lichaamseigen ingrediënten kunnen dit proces nog meer ondersteunen, vooral wanneer spierpijn zich aankondigt. Door FlexPower in te masseren of goed in te wrijven op de gebieden waar jij last hebt, geeft het een enorme boost tegen spier- en gewrichtspijn. Het bevordert de bloedcirculatie in de spieren en helpt ontspannen. Geen kans meer op stijve en stramme spieren na het sporten!

Gerelateerde blogs

Wat betekent geur voor je gevoel?

Wat betekent geur voor je gevoel?

Oeh lekker. De geur van warme broodjes van de bakker. Of die lekker geurtjes uit de parfumerie. Je krijgt gelijk zin om iets kopen. Ken je dat gevoel? Vast wel. Maar werkt geur ook op andere momenten, als je bijvoorbeeld wil gaan sporten of even wil ontspannen? Wij...

Lees meer
Wie heeft er zin in een biologieles?

Wie heeft er zin in een biologieles?

Ben jij sceptisch over crèmes en andere producten die zeggen te helpen bij bewegen? Wij leggen je graag uit hoe onze eigen Flexpower sportcrème werkt en wat hem uniek maakt. We zochten het allemaal uit en leggen je uit wat de ingrediënten allemaal betekenen voor jou....

Lees meer