Winter Wellness: 9 Tips om de wintermaanden door te komen

Home > Blog > Winter Wellness: 9 Tips om de wintermaanden door te komen

1 dec 2020 | Blog, Body

1. Ga vaak naar buiten

Het is heel makkelijk om de kou te vermijden in de winter. Je stapt je auto in om naar kantoor te gaan of boodschappen te doen en vervolgens stap je ook die warme auto weer terug in om naar huis te gaan. Geen kans voor de kou om jouw te pakken.

Maar dagenlang binnen blijven, met alleen maar kunstmatige warmte is juist de reden waarom de meeste mensen ziek en verkouden worden in de winter. Als het niet regent of het is een blauwe heldere dag kun je makkelijk naar buiten. Doe lekker warme kleding aan en stap naar buiten om de winterse zon te begroeten! Bewonder het winterlandschap, je zult je er veel beter door voelen.

2. Ga door met trainen

Duimpje omhoog als jij een doel hebt om meer te bewegen deze winter. We horen graag van je hoe dat gaat! Wij weten hoe moeilijk het kan zijn om gemotiveerd te blijven als het buiten koud is en de dagen korter zijn. Kies daarom voor makkelijke oefeningen of sporten. Misschien kun je thuis wel oefeningen doen of bij de sportschool dicht bij huis. Of ga gewoon voor een mooie, lange winterwandeling. Haal het beste uit de mooie winterdagen, kleed je warm aan en ren de kou in!

3. Haal alles uit de lekkerste winterfruit en -groenten

Die boerenkoolstamppot met worst komt je misschien de neusgaten uit, maar eten in de winter hoeft helemaal niet saai te zijn. Beperk koolhydraatrijk voedingsmiddelen zoals wit brood en pasta tot een minimum en vul je bord juist met donker bladgroenten, winterpompoen, citrusvruchten en granaatappel. Daarmee kom je de koude winter wel door.

Deze groenten zitten namelijk vol met voedingsstoffen, antioxidanten en vezels die jouw energiepijl de lucht in schieten. Ze helpen zelfs het risico op ziektes te verminderen.

4. Bescherm jouw huid van binnen naar buiten en van buiten naar binnen

Die koude, droge lucht zuigt al het vocht uit onze huis. Combineer dat met een stoot aan warme lucht van de verwarming als je naar binnen gaat en je huid veranderd in een jeukende, droge en schilferende puinhoop. Ons advies is dan ook om zoveel mogelijk vocht vast te houden met een goede vochtinbrengende crème. Wist je dat Flexpower sportcrème ook hiervoor kan zorgen. Smeer daarom Flexpower na een warme douche of bad of wanneer de huid droog aanvoelt. (Vermijd natuurlijk wel je gezicht). Daarnaast is het slim om veel water te drinken!

5. Let op je vitamine-D

Bezwijk jij aan elke verkoudheidsgolf, griepje of zelfs als je getroffen wordt door corona. Het is geen fijn gevoel. Zowel ons immuunsysteem als ons stemming wordt aangetast. Daarom is vitamine D zo belangrijk. Vitamine D wordt in ons lichaam wordt aangemaakt na blootstelling aan de zon en daarom is dit in de wintermaanden vaak minder. Zorg er dus voor dat je vitamine D-spiegel op peil blijft. Vraag je huisarts hiernaar.

6. Probeer een regelmatig slaapschema aan te houden

Onze slaap-waakcyclus wordt gereguleerd door het hormoon melatonine, dat vrijkomt als reactie op licht. Als je ’s nachts aan te veel licht wordt blootgesteld, zoals dat van je mobiel, wordt de afgifte van melatonine geremd. Hierdoor slaap je minder goed en voelen we ons de volgende dag traag en moe. Probeer dagelijks op dezelfde tijd naar bed te gaan en weer op te staan, ongeacht welk seizoen het is. En kijk minder TV of mobiel vlak voor het slapen gaan.

7. Denk aan je hart

Kou in combinatie met ongewone inspanning is slecht voor je hart. Onderzoeken tonen aan dat het aantal hartaanvallen toeneemt als de temperatuur daalt en normaal gesproken hebben mensen die intense activiteiten doen daar dan meer last van. Wees dus extra voorzichtig met sporten op een ijskoude dag. Voel je pijn op je borst, neem dit dan erg serieus. Doe gelijk een stapje terug en haal goed adem. Heb je vaker last van pijn op je borst, neem dan contact op met je huisarts.

8. Schijn wat licht op die winterblues

Zo’n 3% van de Nederlandse bevolking kampt met een winterdepressie ‘Seasonal Affective Disorder‘. Een soort van depressie die elk jaar rond dezelfde tijd plaatsvindt. Als je merkt dat je in de winter steeds prikkelbaarder wordt, of een tekort aan energie heeft en erg neerslachtig voelt neem dan ook contact op met je huisarts. Buiten gaan sporten en bewegen kan hier al heel erg bij helpen.

Gerelateerde blogs

Wat betekent geur voor je gevoel?

Wat betekent geur voor je gevoel?

Oeh lekker. De geur van warme broodjes van de bakker. Of die lekker geurtjes uit de parfumerie. Je krijgt gelijk zin om iets kopen. Ken je dat gevoel? Vast wel. Maar werkt geur ook op andere momenten, als je bijvoorbeeld wil gaan sporten of even wil ontspannen? Wij...

Lees meer
Wie heeft er zin in een biologieles?

Wie heeft er zin in een biologieles?

Ben jij sceptisch over crèmes en andere producten die zeggen te helpen bij bewegen? Wij leggen je graag uit hoe onze eigen Flexpower sportcrème werkt en wat hem uniek maakt. We zochten het allemaal uit en leggen je uit wat de ingrediënten allemaal betekenen voor jou....

Lees meer