Herstellen na een marathon

Home > Blog > Herstellen na een marathon

17 jun 2020 | Blog, Body

Alles wat je moet weten over het herstellen na een marathon

Je race is afgelopen, de medaille is eindelijk binnen. Maar wat nu? Het lopen van een marathon is niet voor iedereen weggelegd. Je werkt er als hardloper maanden, soms jaren naar toe, voor die 42,2 kilometer. De voorbereiding is natuurlijk belangrijk en essentieel, maar vaak houdt het voor de meeste lopers na het bereiken van de finish gelijk op. Het herstel is minstens zo belangrijk na een zware race en daarom geven wij jou tips voor een sneller en beter herstel.

Onmiddellijk na de race

Wanneer de finish is bereikt voelen je benen helemaal verzuurt en kun je voor geen meter meer vooruit komen, maar wat je absoluut niet moet doen is gelijk in ruststand gaan. In beweging blijven is het beste advies, het maakt niet uit hoe snel of langzaam. Kleed je even snel om in schone droge kleren en comfortabele schoenen. Ben je fan van compressiekleding, dan is dit het moment om het aan te doen. Het helpt je namelijk bij het herstellen.

Heb je ergens spierpijn, of voel je de spierpijn al ergens opkomen dan kun je proberen om een product als FlexPower te gebruiken. Het in masseren van FlexPower kan werken omdat de warmtesensatie de pijnsignalen tegenhoudt. FlexPower is gemaakt om het herstelproces te bevorderen. Al onze ingrediënten werken samen om tot een beter herstel te hebben. Onze ingrediënten bevorderen de bloedsomloop, wat er voor zorgt dat afvalstoffen sneller weggevoerd worden en daarnaast komen er meer verse rode en witte bloedcellen naar de spieren wat helpt bij het herstel en pijnverlichting.

Eten maar

Je kunt eindeloos onderzoek doen naar de laatste updates op het gebied van voeding en de juiste balans tussen eiwitten en koolhydraten en op welk tijdstip je dit moet eten.  Je hebt net 42,2 kilometer gelopen en je maag is misselijk dus het is soms moeilijk om wat naar binnen te krijgen, probeer daarom gewoon met het eten wat je maag wel aan kan. Je kunt later altijd nog een goede maaltijd nemen, want die heb je wel verdiend. Zorg er wel voor dat je genoeg water drinkt – neem het water dat je aan de finish krijgt aangeboden en blijf de rest van de dag nippen.

Hot vs Cold

Eindelijk thuis na een slopende marathon is het tijd om die benen eens goed te laten rusten. Maar wat is eigenlijk beter? Een warm bard, of een koude douche? De onderzoeken op dit gebied veranderen voortdurend, maar ze zeggen dat een ijsbad waarschijnlijk beter is voor het herstel dan een warm bad. Misschien is dat niet het eerste wat je jezelf wilt aandoen, maar het heeft wel een aantal positieve effecten zoals het verminderen van spierpijn in een later stadium. Natuurlijk, als je echt zin hebt in een warm bad, dan zal niemand je stoppen.

Massage

Veel organisaties van marathons bieden snelle massages na de race aan. Ook FlexPower verzorgt vaak massages om lopers te laten herstellen. Wat eigenlijk nog beter is om je spieren te verzorgen is naar een goede sportmasseur te gaan. Hoe eerder, hoe beter, omdat het melkzuur wat tijdens de race is opgebouwd dan sneller wordt weggemasseerd en de spanning op je spieren doet verminderen. Sportmassages helpen door de spiervezels op te warmen en door wrijving verbeterd de doorbloeding. Zodra de spieren warm zijn, wordt het makkelijker om de spanning op de spieren los te laten en dit versnelt uiteindelijk het herstel.

Er zijn natuurlijk nog veel meer andere tips en tricks om beter en sneller te herstellen van een marathon. Wat dacht je van goede nachtrust, je voeten goed verzorgen, een week of twee even niet sporten en nog veel meer. Het is daarom ook belangrijk om jezelf niet alleen voor te bereiden op de marathon zelf, maar zeker ook op de herstelperiode die erna komt.

Gerelateerde blogs

Wat betekent geur voor je gevoel?

Wat betekent geur voor je gevoel?

Oeh lekker. De geur van warme broodjes van de bakker. Of die lekker geurtjes uit de parfumerie. Je krijgt gelijk zin om iets kopen. Ken je dat gevoel? Vast wel. Maar werkt geur ook op andere momenten, als je bijvoorbeeld wil gaan sporten of even wil ontspannen? Wij...

Lees meer
Wie heeft er zin in een biologieles?

Wie heeft er zin in een biologieles?

Ben jij sceptisch over crèmes en andere producten die zeggen te helpen bij bewegen? Wij leggen je graag uit hoe onze eigen Flexpower sportcrème werkt en wat hem uniek maakt. We zochten het allemaal uit en leggen je uit wat de ingrediënten allemaal betekenen voor jou....

Lees meer