Fibromyalgie; wat is het? Hoe kan ik het behandelen?

Flexpower Doorzetter 75ml(1)

Heb jij pijn in je spieren en gewrichten en raak je daar erg vermoeid door? Het zijn de klachten, die overeenkomen met de klachten bij Fibromyalgie. In beweging komen wordt aangeraden.

Wat is Fibromyalgie?

Fibro is bindweefsel, het weefsel dat je spieren met je botten verbindt. Bindweefsel zit ook in de banden bij de gewrichten.

Myo is spierweefsel. Dit is elastisch weefsel, dat het vermogen heeft onder invloed van prikkels van vorm te veranderen. Bij aanspanning van een spier, trekt deze spier samen en wordt hij dikker en korter. 

Algie betekent pijn.

Klachten bij Fibromyalgie

Klachten bij Fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid. Door deze klachten kunnen normale dagelijkse bezigheden, als strijken, schoonmaken of vegen als moeilijk en zwaar worden ervaren. Slapen gaat vaak slecht en dat versterkt het vermoeide gevoel.

Fibromyalgie-cyclus

Stijfheid van de spieren

Spierstijfheid is een symptoom waarbij de spieren erg strak aanvoelen alsof ze vastzitten. Hierdoor is t vaak lastig om te bewegen. Dit wordt versterkt als een persoon lang dezelfde houding aanneemt. 

Stijve spieren of gewrichten worden vaak veroorzaakt door zware inspanning of inspanning die de spier niet regelmatig verricht. 

Er zijn een aantal dingen waardoor je van je spierstijfheid afkomt en hoe je deze stijfheid kunt beperken. 

Rusten in belangrijk na een inspanning. Met rusten wordt niet bedoeld in bed liggen of stilzitten. Rustig bewegen is belangrijk. Hierdoor verbetert de doorbloeding en dat versnelt het herstel.

Een warming up en een cooling down zijn ook handig want met een warming up laat je de spier al wennen aan een hogere inspanning en doordat je met de cooling down rustig in beweging bent gaat de doorbloeding door en worden de afvalstoffen eerder afgevoerd.

reumatologie-behandeling

Hoe ontstaat Fibromyalgie?

Er is onderzoek gedaan naar afwijkingen in de spieren en gewrichten, echter is hier niks gevonden wat Fibromyalgie verklaart. 

Er zijn wel speculaties wat Fibromyalgie verklaart. Onderzoekers denken dat mensen met deze ziekte pijn anders verwerken. Ook wordt gedacht dat deze mensen heftiger reageren op hun omgeving. 

Het lichaam raakt niet beschadigd door fibromyalgie, maar het kan wel de gezondheid verminderen. Dit kan gebeuren, omdat de drempel om te sporten door de stijfheid en pijn hoger wordt.

Mensen blijven dan liever liggen en dat vermindert de conditie en indirect de gezondheid.  

Behandeling Fibromyalgie

Medicijnen zijn niet nodig om van Fibromyalgie af te komen of om de klachten te verminderen. Paracetamol wordt aangeraden als de pijn zodanig is, dat je het niet verdraagt. 

Belangrijk is om te blijven bewegen, zo blijft de conditie op peil en kan er dus niet heel veel gebeuren.

Verder worden de tips onder het kopje spierstijfheid aangeraden, want dit vermindert de klachten.

Probeer ook genoeg eiwitten binnen te krijgen. Zo worden de scheurtjes in de spieren, die ontstaan bij inspanning sneller hersteld en is de pijn minder. 

Pakket op maat

Ontdek je Flexpower nu voor het eerst? Of ben je al fan? Als je één keer per week sport heb je aan een recreatief pakket voldoende voor een maand. Sport je intensief, 3 keer per week, dan raden wij het intensief pakket aan voor een maand.

Flexpower sportcrème 1x

Doorzetter (75ml)

Flexpower sportcrème

12,50

Flexpower Goalgetter 225ml

Goalgetter (3x75ml)

Flexpower sportcrème

37,50