9x waarom fietsen goed is voor je lichaam

Home > Blog > 9x waarom fietsen goed is voor je lichaam

6 sep 2021 | Blog

Dat fietsen gezond is, weten we al een tijdje. Het is uitstekend als je goed voor jouw lichaam en geest wil zorgen. Je gebruikt veel spieren en daarnaast is het ook goed voor je longen. Het is dus dé manier om in beweging te komen en geschikt voor de meeste mensen. Wij geven je 10 redenen waarom fietsen super gezond is en waar jij elke dag op je trappers zou moeten staan.

  1. Voorkom ziektes

Door te bewegen verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Dus ook met fietsen! Fietsen heeft een positief effect op je bloed. Het verandert namelijk van samenstelling door de bewegingen van het fietsen en het gaat sneller stromen doordat je een hogere hartslag hebt. Daarnaast slibben bloedvaten minder snel dicht en worden ze sterker van het fietsen. Ideaal dus in combinatie met Flexpower sportcrème.

  1. Ontspan en relax

Fietsen verleer je niet en dus kun je tijdens het fietsen over andere dingen nadenken. Lange ritten op de fiets werken vaak ontspannend. Het heeft namelijk effect op het hele lichaam. Als je niet teveel inspant komt je ademhaling tot rust tijdens het fietsen, maar ook je hoofd. Met fietsen verminder je stress en je maakt endorfine en serotonine aan. Deze stofjes geven je een geluksgevoel!

  1. Slaap lekker

Uit onderzoek is gebleken dat je door 30 minuten per dag te fietsen beter slaapt. Je komt namelijk sneller in slaap door de inspanning die je hebt geleverd en daarnaast zorgt het fietsen ervoor dat je meer daglicht ziet. Hierdoor kom je makkelijker in je natuurlijk slaapritme. En zonlicht zorgt ook weer voor minder stress. Dubbele winst voor je nachtrust dus.

  1. Overgewicht

Ben je van plan om wat extra kilootjes kwijt te raken? Met 10 minuten fietsen verbrand je ongeveer 97 calorieën. Kun je nagaan als je een uur gaat fietsen. Fietsen heeft haast geen impact op je gewrichten, omdat je soepele en gelijkmatige bewegingen maakt.

  1. Het zogenaamde ‘breineffect’

Als je fietst komen ook je hersenen in beweging. Het bevordert namelijk de bloedtoevoer naar je hersenen en hierdoor komt er meer zuurstof in je brein. Dit zorgt weer voor meer proteïne productie om nieuwe hersencellen te creëren. 

  1. Spierbundels

 Je gebruikt tijdens het fietsen niet alleen je benen en voeten. Wat dacht je van balans en sturen om jezelf in positie te houden of om extra kracht te zetten. Als je ongeveer een uur per dag fietst dan bouw je aan sterke spieren en een goede conditie.

  1. Sociale bijtjes

Alleen fietsen is natuurlijk rustgevend en ontspannend, maar wat dacht je van samen een fietstocht maken? Lekker praten, lachen en luisteren. Een fietstocht met vrienden helpt enorm om je goed sociaal te ontwikkelen en dat begint in Nederland al van jongs af aan.

  1. Fietsen kan overal

Je kunt de fiets zo makkelijk pakken. Je kan tochten inplannen als je toch al ergens naartoe gaat maar je kan ook gewoon de fiets pakken voor een boodschap. Met de fiets kom je ook nog eens op veel meer plekken, waar je met de auto niet kunt komen. In Nederland ligt voor 35.000 kilometer aan fietspaden. Genoeg nog om te ontdekken dus. Tegenwoordig kun je ook gemakkelijk een fiets huren op een station of in de stad.

  1. Voel de vrijheid

Bewegen geeft een heerlijk gevoel van vrijheid en al helemaal op de fiets. Op de fiets kun je ‘onthaasten’. Je kunt bijvoorbeeld van je werk naar huis fietsen en dan kom je heerlijk ontspannen aan. Op de fiets heb je niet veel verplichtingen en ben je lekker in beweging. 

Gerelateerde blogs

Geen zin om buiten te sporten met dit weer? Wij helpen je!

Geen zin om buiten te sporten met dit weer? Wij helpen je!

Je ligt thuis op de bank. Je hebt net gegeten. Buiten is het koud. Een goed excuus om een keer niet te sporten, toch? Niet als je onze tips hebt gelezen. Wij vertellen je waarom je juist naar buiten moeten gaan om te bewegen, zelf met deze koudere temperaturen....

Lees meer
Alle positieve effecten van een warmte-sensatie op een rijtje

Alle positieve effecten van een warmte-sensatie op een rijtje

Warmtetherapie, of thermotherapie is voor veel mensen een heerlijk gevoel. Door de warmte op een specifiek deel van je lichaam te richten kan spierpijn worden verlicht. Maar er zijn nog veel meer positieve effecten van warmte op je lichaam. Warmte is een van de meest...

Lees meer